O zid

Priče Sare Damnjanović

J. Stakić / A.Pajić, novembar 2016.

Svako (ili gotovo svako) može da napiše knjigu. Većina nas misli o tome u nekom trenutku, i većina ne uradi ništa po tom pitanju. Sara Damnjanović je uradila veliku stvar - pisala je i napisala knjigu, priče koje pomažu da razumemo autorku, ali i stvari koje sami preživljavamo...

U zgradi Kolarčeve zadužbine održana je 8. novembra promocija knjige "o zid" mlade autorke Sare Damnjanović. U izdanju niškog Galaksijansa, na nešto više od sto strana nižu se odabrane kratke priče, ukupno četrdeset, nastale tokom godina od ranih tinejdžerskih dana autorke, pa do pred samo štampanje knjige. Mesta, ljudi i doživljaji, provučeni kroz lični doživljaj. Stvari koje smo i sami često videli, doživeli ili osetili, tako da čitalac može sebe da zamisli kao aktivnog učesnika bar nekih od ovih priča.


Ležernost i spontanost naracije poput one koju srećemo u pričama Mome Kapora pomešana je sa unutrašnjom borbom pisca i njegovih likova. Lepo uobličeni događaji i mesta sa kojima se saživite, pa se priča čas posla pretvori u film kakva nijedna kinematografija ne može da dočara - tu su šoljice za kafu, svetlo koje se prelama kroz prozor, mirisi jutra i kiše, šapat lišća, gradske fasade. Ali tu je i druga strana, doza brutalnosti provlači se kroz pasuse kao da vreba i upozorava nas na to u kakvim vremenima živimo, bez preteranog ulepšavanja.


Priče podesećaju da je to što nismo savršeni normalno. U suprotnosti sa modernom kulturom superheroja i jakih ličnosti, bilo da se radi o Marvelovim junacima ili opasnim modernim zavodnicama - uspešnim i sebi dovoljnim likovima iz holivudskih serija. Sara u svojim pričama piše o stvarima koje malo koga zaobilaze. Smenjujući probleme, dileme, nesigurnosti, sećanja, emocije, čežnje i težnje, čitalac uviđa da nije usamljen u svojoj ranjivosti, pa razmevajući likove iz knjige u stvari bolje možemo da razumemo i sebe.

Sara Damnjanović je rođena 1993. u Beogradu. Studira na Visokoj turističkoj školi. Piše kratke priče, prozaide i pesme, a paralelno se bavila i glumom. Osvojila je više nagrada a radovi su joj, pre ove knjige, objavlјivani u časopisima i periodici. Ako želite da pratite njen rad ili vas zanima još nešto o knjizi, možete da se informišete preko facebook stranice facebook.com/ozidsarad

Na snimku koji smo zabeležili možete da vidite i čujete autorku, deliće priča, i ponešto o tome kako je knjiga nastala.